Százezrek maradtak áram nélkül, sokan meghaltak a szörnyű viharban

Vágólapra másolva!
Houstonban és környékén szombaton is mintegy fél millió háztartás és vállalkozás volt áram nélkül a texasi nagyvárost érintett súlyos viharok nyomán, miközben a halálos áldozatok száma hétre emelkedett.
Vágólapra másolva!

Texas sűrűn lakott délkeleti részének hatóságai további három halálos áldozatról számoltak be helyi idő szerint péntek este, köztük egy 85 éves asszonyról, akinek a háza villámcsapás nyomán gyulladt ki. Előzőleg Houston polgármestere már négy halálos áldozatról beszámolt. A nagyvárosba csütörtök késő este érkezett a vihar, hurrikán erejű, óránkénti 160 kilométeres sebességet meghaladó széllel, aminek nyomán Houston belvárosában számos toronyház ablaka kitört és épületek homlokzata károsodott. 

Összesen csaknem egy millió fogyasztónál szűnt meg az áramszolgáltatás, a teljes helyreállítás napokig tarthat még, mert nem csak villanyvezetékek szakadtak le, de magasfeszültségű elektromos elosztó tornyok is ledőltek.  

A városi tisztségviselők a helyreállítási munkával párhuzamosan egy közelgő hőhullámra készülnek, és az áramellátás nélkül maradt lakosok számára "hűsölő központokat" nyitottak meg, azaz légkondicionált helyiségeket nyitottak. A hőség miatt több száz mobil klímaberendezést juttattak el idősek, és mozgáskorlátozottak számára is. A következő napokban a hőmérséklet napi csúcsértéke tartósan meghaladhatja a 35 fokot, miközben a nagy páratartalom miatt a hőérzet megközelítheti a 40 fokot Houston körzetében, és Texas teljes déli területein.